Menú Cerrar

Aliments que repercuteixen en la nostra salut bucodental

aliments que repercuteixen en la nostra salut bucodental

aliments que repercuteixen en la nostra salut bucodentalTots sabem que som el que mengem, però quant afecta el que menges a l’estat de les teves dents i genives? I com fa que es desenvolupi la boca? En aquest breu article us proposem uns consells perquè mengis correctament i coneguis els aliments que repercuteixen en la nostra salut bucodental, així com aquells ens beneficien.

 

Aliments cariogènics

Els aliments cariogènics són aquells que poden provocar càries, la malaltia bucodental més freqüent. La càries dental és una infecció produïda per les bactèries Streptococcus Mutans i Lactobacillus Acidophilus, que fermenten aliments com el sucre que es troben a la boca i el converteixen en àcids que afecten a la dent, causant la desmineralització. La durada d’aquest atac a la dent dura uns 20 minuts fins que la saliva contraresta l’efecte, sent més complicat a les zones de les fissures dentals i entre dents on l’acidesa pot arribar a durar més d’una hora. El que fa la desmineralitació és que la dent es desfaci i formi la càries. Existeix un substitutiu del sucre que ajuda a reduir el contingut de bactèries a la saliva i placa bacteriana conegut com xilitol. Està pressent als xiclets i als caramels i ajuden a augmentar la salivació quan estan a la boca.

Els aliments més rics en carbohidrats són els principals responsables de la càries dental (són cariogènics) sent el sucre o la sacarosa els pitjors. S’ha de destacar que si seguim la recomanació de la piràmide d’aliments, els carbohidrats corresponen al grup principal de la base, donant preferència als cereals integrals. El midó, al ser fermentable, també té un alt poder cariogènic.

A més del sucre de l’aliment o beguda, hi ha altres factors determinants per la proliferació de càries que ajuden a aquesta desmineralització, com són l’acidesa de l’aliment (cítrics), la falta d’higiene oral i la consegüent acumulació de restes alimentàries entre les dents. També és important conèixer els tipus de càries que existeixen i el seu tractament.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

La llista dels aliments cariogènics són:

  1. Brioixeria/ pastelería: adhesió a la dent i alt contingut de sucre
  2. Llaminadures: adhesió a la dent i alt contingut de sucre
  3. Cítrics (llimona, kiwi): afavoreix erosió química de l’esmalt i ciment radicular
  4. Begudes tipus cola: contenen sucre
  5. Galetes i cereals amb sucre per l’esmorzar
  6. Fruita en almívar: alt contingut en sucre
  7. Fruita seca: alta concentració en sucre

 

Aliments dentoprotectors

D’altra banda, estan els aliments dentoprotectors que, com el seu nom indica, protegeixen les nostres dents de les càries. Cal tenir en compte que les dents, una vegada formades, estan afectades durant tota la vida per un procés de remineralització, pel fluor, i desmineralització, pels àcids dels aliments i per la placa bacteriana.

Els aliments dentoprotectors són:

  1. Te verd: alt contingut de flúor i polifenols
  2. Iode: antibacterià i acció a la saliva
  3. Bolets: contenen xilitol
  4. Formatge Cheddar i mozzarella: augmenta la saliva i baixa l’acidesa
  5. Pastanaga/carbassa: contenen vitamina A
  6. Llet, iogurt, sèsam: contenen calci

Un dèficit de nutrients a la nostra dieta també provoca efectes adversos a les nostres dents, per exemple, un dèficit de fluor dificultaria la remineralització de l’esmalt, la desmineralització seria més ràpida amb els àcids; un dèficit de ferro provocaria un creixement alentit i disfunció de les glàndules salivals; un dèficit de vitamina D i calci provocaria un retràs a l’erupció dental, esmalt hipomineralitzat, dents més dèbils…

 

Factors de risc i prevenció

Existeixen factors de risc quan mengem aliments nocius per les dents:

  • Temps d’exposició de la dent a l’aliment cariogènic
  • Alta adhesivitat de l’aliment a la dent
  • Acidesa de l’aliment o beguda
  • Restes de la fibrosa entre les dents (carn)
  • Higiene dental incompleta i formació de placa bacteriana
  • Medicació que disminueix la salivació (antihistamínics i antidepressius)
  • Tractament de radioteràpia a les glàndules salivals que redueix la seva funció
  • Diabetis tipus I i II
  • Arrels dentals exposades, ja que al tenir la recessió de les genives estan més desprotegides (no tenen la capa d’esmalt)

 

Per possar-hi remei, també hi ha una sèrie prevencions a tenir en compte:

  • Substitució del sucre per edulcorants com xilitol, manitol
  • Una bona higiene bucodental completa desprès de cada àpat: raspallat dental i llengua, neteja entre dents amb fil dental, glopejar amb col·lutori bucal
  • Ús de dentífrics i col·lutori amb alt contingut de fluor (2500ppm), per afavorir la remineralització de l’esmalt
  • Tenir una salivació abundant
  • No menjar entre hores, ja que sempre haurà restes d’aliments a la boca
  • Menjar aliments més fibrosos i menys tous
  • Menjar aliments alts en calci

 

En resum, una dieta i uns hàbits saludables són la clau perquè els més petits i no tan petits tinguin una dentadura sana i lliure de càries on el sucre és el principal enemic a combatre.