reduir caries en nensLa càries és una malaltia infecciosa d’origen microbià i multifactorial, localitzada a teixits durs dentaris. És crònica, transmissible, i és més prevalent a la infància, tot i que es pot prevenir al 100% seguint algunes pautes. És un problema de salut pública que pot tenir greus repercussions en la salut general dels més petits, per això és necessari prendre algunes mesures per reduir càries en nens.

L’origen de la càries sol estar en microoroganismes presents a la boca com el Streptococcus mutans, tot i que els aliments amb un alt contingut de sucre també hi tenen molt a veure. Hi ha estratègies preventives que consisteixen en detectar i frenar cada un dels factors implicats en l’etiologia de la càries dental.

 

Evitar els aliments amb alt contingut en sucre

El primer factor a tenir en compte és que existeixen certs aliments que repercuteixen en la nostra salut bucodental. S’ha d’evitar els aliments amb una gran quantitat de sucre, els quals produeixen àcids que destrueixen l’esmalt dental. El nostre cos té la saliva i el fluor com a protectors de l’esmalt i poden iniciar un procés de remineralització, però si hi ha un desequilibri entre aquest i el procés de desmineralització que produeix el sucre, s’acaba produint una erosió a la dent i, per tant, apareix la càries. Per aquest motiu les dietes riques en sucres es consideren cariogèniques, multipliquen la possibilitat de desenvolupar càries precoces.

Un altre punt important és evitar l’alimentació nocturna després de l’erupció de la primera dent de llet. Mentre dormim, el flux salival és quasi nul, per tant és el moment més susceptible a l’atac de bacteris. En el cas de continuar amb la lactància o biberó nocturns, s’ha de procurar netejar les dents després de cada àpat.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Cura i raspallat de les dents

L’educació sanitària és el pilar més important de la prevenció. Els nens han d’aprendre a realitzar una bona higiene oral des que són petits. I els pares també han de prendre mesures en la higiene bucodental del nadó des del naixement.

La salut oral s’ha de començar a fomentar en edats precoces, ja que és durant la infància quan es poden induir hàbits higiènics adequats per tal d’evitar que a la llarga apareixin els principals problemes dentals en nens. El raspallat dental s’ha de començar quan erupciona la primera dent i és necessària la supervisió de la higiene oral per part dels pares fins als 10 anys, així com passar el fil dental quan els queixals entrin en contacte. És important consultar amb l’odontopediatra les pautes d’higiene oral segons l’edat i necessitats de cada nen.

Les fluoritzacions ajuden a prevenir les càries. Aquest procediment consisteix en aplicar fluor tòpic a sobre les dents. Aquest és molt efectiu en l’augment de la resistència de la dent a l’atac de bacteris, especialment en pacients d’alt risc, per exemple nens amb defectes d’esmalt.

D’altra banda, només les pastes dentals amb concentracions de 1000ppm de fluor són efectives. No obstant, la ingesta d’aquest tipus de pasta és un factor de risc important de fluorosis, que pot acabar debilitant les dents i provocar l’aparició de taques blanques per l’excés de fluor. Tot i que influeix en més la concentració d’aquest dins la pasta que la quantitat de pasta dental utilitzada. És important que l’odontopediatra vagi guiant la quantitat de pasta per a cada edat i segons la necessitat de cada nen.

En alguns casos es recomanen segellats de fosses i fissures en les superfícies dentals on per la seva anatomia no es pot accedir fàcilment amb el raspall.

 

Evitar la transmissió de bacteris de pares a fills

S’ha d’evitar la transmissió de bacteris dels pares als fills en edats precoces. Es recomana no dur a terme accions com compartir estris, netejar el xumet amb la saliva i fer petons a la boca, ja que poden facilitar aquesta transmissió. La mare també ha de cuidar la seva salut oral des de l’embaràs, segons diversos estudis hi ha bacteris a la boca dels nens que han estat contagiats per les mares, entre d’altres focus. Per aquesta raó és tan important la cura bucal de les mares per tal d’evitar l’aparició de càries en els seus fills.

Totes aquestes accions preventives han d’estar acompanyades per revisions periòdiques a la clínica dental. Aquestes revisions al dentista s’han de fer especialment durant l’embaràs per tal d’assegurar la salut bucodental de la mare. En quant al nen, es recomana la primera visita al dentista més o menys quan erupciona la primera dent temporal i com a molt tard als 12 mesos d’edat. La periodicitat de les intervencions professionals dependrà de les necessitats individuals i riscos de cada pacient.

 

 

Laura Garcia Balius

Número col·legiat 7565