És cert que l’ortodòncia ajuda a millorar l’estètica, però hi ha un altre factor més important, és corregir la mala posició dental. Aquesta situació fa que el pacient no pugui mossegar correctament i comporti problemes en l’equilibri o tancament de l’articulació temporomandibular (ATM). A més, es presenten deficiències higièniques causades per una mala posició que pot derivar en problemes en les genives i, a la llarga, pot suposar la pèrdua òssia que está molt relacionada amb la pèrdua de peces dentals.

Els temps han canviat i la tècnica ha evolucionat fins al punt d’alleugerar el dolor en el procés de col·locació dels brackets. La tècnica actual de col·locació dels brackets inclou una substància especial de composite que facilita l’adherència superficial a la dent i no requereix anestèsia.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental?   FEM-HO POSSIBLE

 

Encara existeixen els clàssics brackets metàl·lics tot i que han patit una evolució considerable. Ara les dimensions són més reduïdes i això permet ocultar els aparells cada vegada que el pacient somriu.

Les noves modalitats estan pensades per aconseguir un model més estètic com els brackets de ceràmica o safir que es mimetitzen amb el color de la dent. D’altra banda, també existeix l’ortodòncia transparent que és tan efectiva com els brackets, inclús proporciona més avantatges per al pacient:

 

Col·locació de l’aparell d’ortodòncia

Un cop es col·loca l’aparell d’ortodòncia és totalment normal que durant els primers dies el pacient pot notar algunes molèsties, especialment durant la masticació. Al tractar-se d’un element extern, el cos necessita un temps d’adaptació a l’aparell, però passat aquest breu període, el cos s’acaba acostumant.

El procés d’alineat de dents està en una segona fase del tractament d’ortodòncia que acostuma a durar els primers mesos. El pacient pot notar una pressió a les dents que va canviant d’intensitat i deixa de ser perceptible quan les dents ja s’han alineat. Ara bé, és igual d’important el procés anomenat de “retenció final” com el tractament d’ortodòncia en sí. Les dents tenen memòria i sempre tendiran a tornar a la seva posició original, si no es vol tornar al principi, és millor no menystenir aquesta part del tractament.

 

Altres consideracions del tractament d’ortodòncia

La fase del procés de retenció final consisteix en col·locar un filferro adherit a la cara interior de les dents, sense molèsties pel pacient, per evitar que les dents no tornin a estar desalineades. Qualsevol pacient que se sotmeti a un tractament d’ortodòncia ha d’assumir que el procés de retenció és per tota la vida, però no és per espantar-se, perquè és una rutina gens molesta. Una part important d’aquesta rutina serà utilitzar unes fundes plàstiques per dormir que s’adaptaran perfectament a la posició de les dents de cada pacient.

Les particularitats de la neteja bucal amb brakets són el temps i freqüència del raspallat de dents. Aquests hauran d’augmentar mentre el pacient porta els brakets i assegurar-se que després de cada neteja bucal no queden restes de menjar entre les dents i l’aparell.

Els pacients que han de tenir un control més exhaustiu de les seves peces dentals són els nens. El procés de recanvi dental no pot tractar-se amb brackets, és possible que apareguin altres problemes com la falta d’espai en casos de paladar estret, aquest problema cal tractar-ho abans que nens i nenes arribi a la pubertat.

En definitiva, no cal témer al tractament d’ortodòncia, ja que és la millor solució per tenir un somriure impecable i poder gaudir d’una dentadura sense problemes.