Menú Cerrar

Què és una pròtesi dental fixa

Les pròtesis dentals són els instruments dissenyats per odontòlegs i elaborats per laboratoris que ens permeten substituir les dents que ens falten i altres estructures orals (geniva i os) amb la recuperació de la funció estètica, fonètica i masticatòria. Existeixen diferents dissenys, tant si són pròtesis subjectades per les dents, pels implants o suportades per mucosa. Les podem classificar en dos tipus: pròtesi dental fixa i pròtesi dental removible o mòbil.

En el cas de les pròtesis fixes, aquestes són fixades a clínica i no es poden retirar per part del pacient. Dins la pròtesi dental fixa, es poden diferenciar dos tipus de tractaments.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

La pròtesi dental fixa sobre dents

La pròtesi dental fixa sobre dents és una tècnica que consisteix en tallar les dents veïnes de l’espai deixat per la dent absent. Aquestes peces adjacents són tallades, reduint el volum, per posteriorment cimentar o enganxar la pròtesis, que poden ser corones o fundes, mitjançant ciments de resina. Aquesta restauració és fixa, no es pot retirar per part del pacient. Aquest tractament evita el moviment de les dents contigües. Aquesta opció és estèticament acceptable i funciona correctament sempre que les dents pilars estiguin en bon estat i siguin superiors a les dents que es volen reposar.

És un tractament ràpid i el resultat estètic és bo a mig termini, ja que amb el pas del temps, la geniva es pot retraure deixant a la vista el gris característic del metall. Es necessita la presa d’uns models i varies visites per la confecció d’aquesta pròtesi. S’ha de tenir en compte la importància d’una bona higiene bucodental diària estricta i d’un control freqüent per part de l’odontòleg.

 

La pròtesi dental fixa sobre implants

A través dels implants dentals hi podem fixar pròtesis dentals. Aquests implants dentals substitueixen les dents que falten recuperant la funcionalitat bucal. Els beneficis que ofereixen són més alts en comparació amb les pròtesis convencionals fixes amb ponts, tant pel que fa a la comoditat com en la conservació òssia. En funció de la quantitat d’os existent, l’hàbit higiènic bucal i l’espai vertical entre els dos maxil·lars, podrem escollir la pròtesi sobre implants més adequada. Per dur a terme l’elecció és imprescindible fer un estudi del pacient amb models bucals, fotografies, estudis radiogràfics i tomogràfics i també diverses visites amb l’odontòleg. Aquests tractaments ofereixen màxima estabilitat i comoditat i s‘atura el procés de pèrdua d’os.

Aquesta classe de pròtesi dental fixa no pot ser retirada pel pacient. Ha de ser l’odontòleg l’encarregat de desmuntar la pròtesi en cas que es vulgui netejar a fons o hi hagi algun inconvenient. Hi ha dos tipus:

  • Corones – fundes sobre implants: Avui en dia es la millor opció de rehabilitació. Aquest tipus de pròtesis pot ser adequada per l’absència d’una o vàries dents o per l’absència total de les dents. La pròtesis es mantindrà fixa amb uns implants col·locats a l’os del pacient comportant-se com arrels artificials. Quan falta una dent, es rehabilita amb un implant unitari amb la seva corona, quan falten tres peces, es pot rehabilitar a través de dos implants i tres corones, el pont sobre implants. Quan un pacient perd totes les seves dents s’ha de tenir en compte si és del maxil·lar superior o del inferior, ja que el nombre d’implants necessaris serà diferent. L’avantatge principal d’aquest tractament és que no s’han de desgastar les dents contigües a l’espai on falta la dent. Les zones entre les dents poden ser netejades amb seda dental o raspall interproximal com les dents naturals, evitant riscs de càries o irritació de la geniva de les dents adjacents.
  • Pròtesis Híbrida: Si hi ha una gran reabsorció òssia i de la geniva, la pròtesis indicada és una híbrida. Aquesta pròtesis es pot realitzar mitjançant 5 o 6 implants per l’arcada superior i 4 per l’arcada inferior. Consta d’una estructura metàl·lica recoberta per resina que suporta les dents artificials, que també solen ser de resina. S’aconsella ser desmuntada pel dentista un cop l’any per garantir una bona higiene i manteniment dels implants.

 

Manteniment de la pròtesi dental fixa

Per mantenir en bones condicions la boca del pacient s’han de seguir una serie d’instruccions per a pròtesis dentals d’us, cura i manteniment. Un dels primers factors que s’han de tenir en compte és evitar els aliments durs com poden ser els fruits secs o la closca del marisc. La neteja bucodental i la pròtesis ha de fer-se després de menjar i especialment en profunditat abans de dormir. S’ha d’utilitzar la seda dental Superfloss® entre els pòntics i la geniva. També es pot utilitzar un irrigador bucal, amb o sense col·lutori.

Les revisions de les pròtesis es realitzaran cada 3, 6 o 12 mesos segons cada cas, per controlar l’aparició de càries, inflamació de genives, possibles descimentacions, etcètera. És un especialista qui ha de controlar i decidir quin mètode i quin seguiment s’ha de seguir segons el cas.