Menú Cerrar

Hi ha solució per casos de mossegada creuada?

La mossegada creuada es produeix quan hi ha una incorrecta alineació entre la mandíbula superior i la inferior a l’hora de mossegar. Aquesta mala oclusió de la boca pot derivar en problemes més greus de caràcter esquelètic i muscular. La mossegada creuada es pot presentar tant en pacients adults com en nens, però té solució en ambdós casos, tot i que és molt més fàcil posar-li remei en nens petits, per això és tan important detectar aquest problema a temps.

 

Causes de la mossegada creuada

Les causes de la mossegada creuada són diverses, tot i que l’herència és un factor important ja que hi ha un gran nombre de casos en els que la mateixa família presenta aquest problema bucodental.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 
Tot i això, té altres orígens com pot ser una prolongació en l’ús del xumet, llepar-se el dit o una mala posició de la llengua. També pot aparèixer quan el nen o nena perd les dents abans de temps o encara no li han crescut, com passa en els casos de petits amb agenèsia.

El factor clau és detectar aquestes situacions a temps per tal de prevenir l’aparició de la mossegada creuada o evitar que un cas empitjori.  Els dentistes recomanem que els hàbits de succió dels nadons acabin abans dels dos anys. La relació entre l’ortodòncia i la logopèdia, i per tant, l’actuació conjunta d’un logopeda amb un ortodontista durant la primera infància del nen, també pot ser clau per tal de prevenir i detectar possibles problemes en l’aparició i col·locació de les dents.

 

Quins tipus de mossegada creuada existeixen? 

Hi ha diferents classificacions de mossegada creuada, depenent de la zona de la boca on es presenta i segons el seu origen. En funció de l’origen, hi ha tres tipus de mossegada creuada:

  • Origen dentari: es produeix quan el problema es troba en la mala posició d’una o diverses dents.
  • Origen esquelètic: es produeix quan el maxil·lar superior és més petit que la mandíbula.
  • Origen mixt: s’alternen tots dos problemes.

 

Solució a la mossegada creuada

Les possibles solucions a la mossegada creuada varien segons l’edat del pacient. Com ja s’ha comentant abans, és molt més fàcil trobar-hi remei a aquest problema en nens que en adults, on els pacients ja presenten més impediments per tal de canviar la posició i forma de la mandíbula.

En els nens, és necessari un tipus d’ortodòncia infantil anomenat; aparell disjuntor. Es fixa al paladar i té la funció d’anar eixamplant el paladar diàriament per tal de corregir aquesta posició i aconseguir que l’os es fixi en la posició correcta.

En pacients adults és més complicat. S’ha d’utilitzar un tractament d’ortodòncia amb diferents aparells fixes i, en els casos que el problema persisteix, cal recórrer a la cirurgia ortognàtica per corregir el maxil·lar o la mandíbula.

Sigui com sigui, la detecció a temps sempre serà la millor solució, sobretot si parlem de nens. Gaudir d’una bona salut bucodental és imprescindible per tal d’evitar problemes més greus. Així, l’opinió professional a temps d’un ortodontista és clau per corregir problemes dentals com aquest i d’altres que puguin presentar-se, tant en nens com en adults.