Menú Cerrar

Una boca sana i sense càries

odon-conservadora

El manteniment d’hàbits saludables, una correcta higiene oral i les visites al dentista ens ajudaran a prevenir l’aparició de malalties en la cavitat oral i gaudir d’una boca sana.

Una de les malalties que més afecten les nostres dents són les càries. Fa molt de temps que es va establir una relació directa entre l’aparició de càries i el consum de sucre. Molts estudis epidemiològics han demostrat que factors locals com una alimentació rica en hidrats de carboni, tenen un alt poder cariogènic i poden produir un major nombre de càries.

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental?   FEM-HO POSSIBLE

 

Una boca sana sense càries

Però per què succeeix això? Hi ha certs bacteris com el lactobacillus i el streptococos mutans que estan presents a la boca i fermenten fàcilment els sucres, aconseguint una baixada de pH seguida d’una desmineralització de l’esmalt, la part més superficial de les dents. Si aquest procés és freqüent, es pot arribar a lesionar la dent creant una càries i aquí comença la destrucció de la dent.

Per això, el paper de l’odontòleg en les revisions periòdiques és realitzar un diagnòstic precoç de les patologies que hagin pogut aparèixer i frenar el seu avenç, realitzant un tractament més conservador sempre que sigui possible.

En algunes ocasions ens trobarem amb casos de desmineralitzacions o càries incipients que potser no fa falta que siguin tractades, però és important detectar-les perquè el pacient tingui consciència i apliqui mesures preventives, com una dieta baixa en sucres i una aportació adequada de fluor.
Ara bé, si la lesió és més profunda i és el que anomenem una càries activa, l’odontòleg ha d’intervenir per impedir que arribi a afectar el nervi o a l’estructura més profunda de la dent. Quan el nervi està afectat, el tractament a realitzar serà l’endodòncia, mitjançant la qual s’eliminarà el teixit pulpar contaminat.

Finalment, si el pacient acudeix al dentista quan la lesió ja està molt avançada i no ens queda un romanent suficient de la peça per a garantir una bona restauració, haurem de realitzar l’extracció de la dent.

 

Conseqüències extremes si tens càries

L’edentulisme, és a dir, la falta de peces dentals, segueix sent comú a la nostra societat i pot fer que moltes persones se sentin incòmodes amb aquesta realitat. La càries és una de les malalties infeccioses dentals més habituals, i juntament amb la malaltia periodontal, que és la infecció de les genives i estructures que envolten i donen suport a la dent, és una de les causes més freqüents de pèrdua de dents.

La pèrdua de dents és més freqüent a mesura que envellim. Quan perdem una dent, succeeixen una sèrie d’esdeveniments a la nostra boca:

  • Les dents contigües a la peça absent són més susceptibles a desenvolupar càries
  • Es produeix un moviment de les peces dentals, perquè intenten buscar punts de contacte
  • A la llarga, el pronòstic de les dents contigües també es veurà compromès.

Una altra de les causes per la qual és important substituir les peces absents és prevenir la pèrdua d’os, sigui d’altura o de grossor. Aquest procés no és immediat, i el seu avenç pot estar influenciat per factors com l’edat i malalties sistèmiques.

La solució a la substitució de les dents absents es poden substituir mitjançant pròtesis fixes sobre dents, pròtesis extraïbles o mitjançant implants. Justament el tractament amb implants és ideal en aquests casos, sempre que no hi hagi motius de contraindicació.

I què són els implants? Són estructures de titani que, per un procés denominat oseointegració, s’uneixen a l’os i permeten substituir dents individuals, a més, fan possible el recolzament de pròtesis en rehabilitacions grans. Gràcies als implants i a les pròtesis podem recuperar la funció de mastegar.

 

Per últim, recordar que com qualsevol altra dent, necessiten les mateixes cures, una bona higiene oral per part del pacient i revisions periòdiques al dentista que ajudaran a la seva conservació i a una llarga durabilitat.