causes-del-mal-ale-grEl mal alè, també conegut com halitosi, es podria definir com una olor desagradable que afecta un 25% de la població. Les causes del mal alè es relacionen amb un dèficit d’higiene bucal, associat a malalties de la cavitat oral en un 60% dels casos, o bé per manifestacions d’altres patologies sistèmiques representat aproximadament per un 17%. És per això que en funció del seu origen, parlem d’halitosi per causa oral o halitosis per altres causes.

Quan el mal alè prové de la pròpia cavitat oral es deu principalment a:

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

El paper de la saliva en la salut bucodental

La saliva duu a terme un paper fonamental en la salut de la cavitat oral, entre altres funcions, ajuda a arrossegar els bacteris i eliminar microorganismes presents a la boca, produint un efecte d’higiene natural.

Quan l’halitosi presenta un origen extraoral, parlem de patologies com: infeccions víriques o bacterianes, sinusitis, afeccions digestives, malalties respiratòries, diabetis mal controlades, etc. Les bactèries s’alimenten de la mucositat que el nostre cos produeix quan està lluitant contra una infecció, deixant una sensació de congestió i mala olor.

 

Què fer per evitar el mal alè?

Per solucionar el problema, el tractament va orientat, en primer lloc, en localitzar l’origen per incidir directament sobre la causa de l’afectació. També encaminarem el tractament en disminuir el número de bactèries que produeixen mala olor dipositades sobre la llengua o els surcs gingivals.

La importància d’una bona higiene bucodental ens pot ajudar a solucionar aquest problema. En general, s’ha de realitzar una correcta neteja dental que va des d’un correcte raspatllat amb neteja interproximal fins a una neteja completa de la llengua i una higiene professional a la clínica. Per ajudar en el procés de raspatllat ens ajudarem d’elements auxiliars com el fil dental, raspatllets interproximals, irrigadors o col·lutoris per accedir més fàcilment a aquelles zones de difícil accés com la part posterior de la llengua on s’acumulen la majoria dels bacteris.

 

Cèlia Martínez Cerdà
Odontòloga i ortodoncista
N.col. 6414