Menú Cerrar

L’atenció del dentista en casos especials

dentista-en-casos-especials

La salut bucodental en pacients amb discapacitat

Una de les afectacions que pateixen les persones discapacitades i que massa sovint queda en un segon pla, és la seva salut bucodental. Els problemes odontològics són molt habituals en aquest tipus de pacients. En la majoria dels casos deriven d’una higiene oral deficient o bé, per la dieta que en alguns casos és triturada, un fet que impedeix un normal desenvolupament de la seva estructura dental.

Tot i que el sistema sanitari públic cobreix els tractaments, només hi ha un hospital a tot Catalunya -l’Hospital de Sant Rafael de Barcelona- que cobreix els tractaments odontològics conservadors, pel que les llistes d’espera solen ser d’entre 12 i 16 messos, això fa que la millor solució per aquestes persones sigui acudir a una clínica privada.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Quines problemàtiques dentals té la població

Es calcula que aproximadament un 15% de la població té alguna discapacitat, ja sigui de grau moderat o lleu. Les patologies més freqüents són la Síndrome de Down, les paràlisis cerebrals lleus, els retards mentals i els problemes psiquiàtrics. En aquests pacients, els problemes de salut dental són freqüents. Les patologies més habituals són les càries, que tenen el seu origen en una dieta i una higiene deficient, però també és habitual que pateixin periodontitis o bruxisme sever que comporta una pèrdua de la dimensió vertical i problemes amb ATM. El retard amb l’erupció dentària, l’alteració de la mida de les dents i maloclusions, generalment mossegades obertes anteriors i apinyaments.

Per plantejar un tractament a un pacient d’aquestes característiques cal una primera visita que consisteix en una exploració i seguidament es fa un diagnòstic.

Amb la col·laboració total del pacient, els tractaments odontològics es realitzaran a les consultes sense cap mena de problema.

Els tractaments aplicats seran els habituals; endodòncies, curetatges, obturacions, exodòncies i pròtesis removibles i fixes. En alguns casos, també es requereix un tractament d’implants.

 

Solucions dentals per casos especials

Donat que aquesta població és propensa a presentar problemàtiques bucodentals, és de màxima importància fer un seguiment exhaustiu de les seves patologies dentals i respectar els controls semestrals o anuals per fer de la prevenció la nostra millor eina amb l’objectiu primordial d’intentar conservar totes les peces dentals originals que sigui possible, garantint així, una salut bucodental.

Actualment, tot i que aquests tractaments estan coberts pel sistema sanitari públic (CatSalut) hi ha llargues llistes d’espera, per això a Dental Catalunya oferim un tracte, especialment adequat, a les problemàtiques bucodentals d’aquests pacients i col·laborar perquè ensenyin el seu millor somriure.