Menú Cerrar

Dents grogues: motius i solucions

dents-grogues-motius-i-solucions-dest

dents-grogues-motius-i-solucions-gr

Les dents grogues són un problema estètic que preocupa a un gran nombre de persones. Aconseguir un somriure blanc perfecte està a l’ordre del dia, a part que unes dents ben cuidades transmeten aquesta sensació de salut i higiene.

És important no confondre entre la pròpia coloració de la dent (que pot tendir a un color groguenc) i la presència d’una acumulació groguenca entre dents o de tincions de la superfície dental, de manera que veiem zones de la dent que s’estan tornant grogues. Aquestes acumulacions són el que coneixem com a sarro, càlcul dental o taques i es poden solucionar amb una neteja bucal i un polit de les superfícies dentals.

Per tant, podem discernir entre un tractament que elimini l’acumulació que produeix un canvi de color temporal i el tractament que busca aclarir el to de la dent.

Quan parlem del to de les dents, hem de tenir en compte que les dents tenen dues capes: l’esmalt i la dentina, les quals influiran en el color de la dent. L’esmalt és la capa externa que protegeix i li dóna duresa a la dent, i presenta un color blanc transparent. La dentina queda sota de l’esmalt i presenta un color més groguenc. Si la capa d’esmalt és gruixuda i mineralitzada, les dents es veuran més blanques, però si és més prima no taparà tant la dentina i es veurà d’un color més fosc.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Què causa el color de les dents?

Cada persona presenta el seu color particular, i dins de l’escala de blancs, cada individu presenta un blanc diferent.

Moltes vegades això va condicionat amb els hàbits i l’estil de vida, però no sempre el color groc s’adquireix pel tabac o el cafè:

  • Hi ha un condicionant genètic que defineix el color de les nostres dents, així com la nostra càrrega genètica també determina el color dels ulls, cabell, pell, etc.
  • Algunes malalties congènites poden provocar defectes en els teixits dentals com l’esmalt i la dentina i, en conseqüència, veure’s afectat el color de la dent, adquirint un color grogós o inclús marronós.
  • Alteracions endocrines d’algunes hormones que poden influir en el color de les dents i poden provocar taques i alteracions en el color.
  • Inevitablement, les dents es van tornant groguenques amb el pas dels anys. El desgast que pateix la capa d’esmalt és inevitable, de manera que a major edat, més grogues es poden veure les dents.
  • Alguns medicaments poden provocar que les dents es tornin més grogues. Entre ells, les tetraciclines solen provocar canvis interns en la coloració dental, tot i que actualment ja estan en desús.
  • Els hàbits d’higiene dental o de consum d’aliments amb alta tendència a produir tincions, com les begudes tipus cafè, te, coca-cola, tabac, etc. Aquests productes tenen uns pigments que poden filtrar-se entre els porus de les dents i produir tincions.

Una de les preguntes freqüents dels pares al dentista és sobre per què veuen que les noves dents definitives dels seus fills són molt grogues. El fet que es passi per una etapa en la que a la boca hi hagin dents temporals barrejades amb dents definitives fa que les dents definitives es vegin més fosques en contrast amb les de llet, que són molt blanques. Això passa perquè les dents de llet presenten una fina capa d’esmalt i dentina i, a més, aquesta dentina és menys groga. Per contra,  les definitives tenen una capa de dentina major i, per tant, es veurà més fosca.

 

Com podem solucionar el color groc de les dents?

Sens dubte, el millor tractament per canviar el to de la dent és el blanquejament dental realitzat pel professional a la clínica dental en pacients adults. Sempre després d’una higiene dental que elimini prèviament el càlcul acumulat i un polit de les superfícies que facin desaparèixer les tincions dentals superficials.

A part d’aquest tractament, hem de tenir en compte la importància d’una bona higiene bucodental i evitar consumir en excés aliments o begudes que puguin decolorar la superfície dental. I, per suposat, evitar el tabac.

Depenent del grau d’enfosquiment de la peça i de la causa que es determinarà a la clínica a través d’un diagnòstic, es poden plantejar altres tractaments que facin variar la coloració de la dent, com poden ser les carilles o facetes dentals.