Menú Cerrar

La importància de l’alimentació sobre la salut dental

Una nutrició adequada és important per prevenir malalties i l’assessorament nutricional s’està convertint en una tàctica cada cop més important en l’odontologia preventiva. La qualitat i la consistència dels aliments, la seva composició nutricional i les combinacions amb les quals es mengen poden afectar a la salut bucal, incloent-hi les probabilitats de càries.

L’alimentació és fonamental per a mantenir unes dents sanes i fortes. Quins aliments són bons per a la dentadura i quins no ho són tant?

Aliments beneficiosos per a la salut dental:

 • Aliments rics en fibra, ja que requereixen més mastegament, el que suposa la fabricació de més saliva, el millor i més natural neutralitzador de la boca. Alguns dels aliments més recomanats són: fruites i verdures, cereals integrals i llegums.
 • Fruits secs, pel seu elevat contingut en magnesi. Donat que l’estructura de les nostres dents està formada, en gran part, per magnesi, si consumim magnesi estem reforçant l’estructura de la nostra boca.
 • Lactis i derivats com els iogurts i el formatge són aliats perfectes per a remineralitzar les dents (i també els ossos) pel seu contingut en calci.

Aliments dolents per a les dents:

 • Àcids i sucs. Els sucs de taronja, de llimona o d’aranja no afavoreixen en absolut la salut de les nostres dents, pel seu elevat contingut en sucres simples i el seu alt nivell d’acidesa. Aquests dos factors afavoreixen i acceleren el deteriorament de les nostres dents.
 • Sucre. El millor amic de les càries! Els gelats, les llaminadures i els refrescos amb molt sucre són els principals causants de les càries i el trencament de les peces dentals.
 • Hidrats de carboni complexo. El midó. Es desfan i es degraden molt ràpidament a la boca per la saliva, però augmenten l’acidesa a la boca i eliminen l’esmalt de les dents.

Els 5 millors aliments per a les dents són:

 1. Formatge. Per què? Pel seu baix contingut en sucre i alt contingut en calci. El formatge conté caseïna, que actua directament sobre la superfície de la dent enriquint-la i protegint-la.
 2. Iogurts. De la mateixa manera que amb el formatge, els iogurts contenen molt calci, a més de fosfats, i és un dels principals portadors de caseïna, encarregat principal de protegir i remineralitzar les dents.
 3. Api. En general, qualsevol verdura crua. Per què? Perquè mastegar verdures crues fomenta la generació de saliva i aquesta actua com a principal protector bucal.
 4. Xicles sense sucre. El xilitol que s’utilitza en l’elaboració dels xicles sense sucre és perfecte per evitar que els bacteris es posin sobre la placa dental. Els bacteris també perjudiquen l’esmalt de les peces dentals i, aquest substitut del sucre protegeix d’aquestes dues accions bacterianes.
 5. Aigua. I, en general, els líquids amb un índex òptim de fluorur, perquè ajuden a prevenir les càries i són el millor aliat per remineralitzar les dents i mantenir-les sanes, netes i fortes.