Menú Cerrar

La periodòncia: treball de l’especialista i esforç del pacient

la-periodoncia

la-periodoncia-definicio
 
La periodòncia és l’especialitat dental que tracta els problemes específics de les genives i l’os. Es basa en tractar i mantenir el suport de les dents, l’os i el teixit tou que les cobreixen. La periodòncia recull des del més bàsic, que es tracta de conservar els teixits, fins a les cirurgies estètiques més avançades per aconseguir un somriure ideal.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Les malalties peridentals principals

Fonamentalment existeixen dues grans malalties peridentals: la gingivitis i la periodontitis.

La gingivitis es caracteritza per una inflamació que només afecta les genives provocada per l’alteració de l’equilibri dels bacteris en la nostra boca i l’acumulació de placa bacteriana i restes d’aliments. També apareix sagnat i canvia l’aspecte de les genives que es tornen més vermelles i s’inflen.
La causa de la gingivitis és la infecció per bacteris encara que és una malaltia reversible que ha de tractar-se. Si no la tractem, afectarà l’os que hi ha sota i passarem a tenir periodontitis. Per evitar l’acumulació de carrall hem de mantenir una bona higiene bucodental i així prevenir l’aparició de la gingivitis eliminant constantment la placa després de cada menjar.

La periodontitis és la malaltia avançada. Primer, es presenta amb inflamació i sagnat de genives, o amb retracció de les genives, esdevenint un problema de manteniment de la dent i estètic. Amb el temps, la geniva es va separant de la dent formant uns espais o bosses que s’infecten produint gran quantitat de bacteris. Les toxines d’aquests comencen a destruir l’os i el teixit que manté les dents en el seu lloc. Si la periodontitis no es tracta i el pacient no entra en un règim de manteniment, amb el temps, les dents cauran.

A Dental Catalunya fem un diagnòstic complet de l’estat periodontal del pacient per part d’un especialista. Una vegada el pacient ha entès quina patologia té, es procedeix amb la teràpia bàsica de llimat i allisat radicular i, posteriorment, s’entra en l’etapa de manteniment que és un interval fix de temps, cada 3, 4 o 6 mesos, en els quals haurà d’acudir a la clínica per a realitzar-se aquest procediment. És molt important que el pacient s’higienitzi cada dia d’una manera adequada. Avui en dia tenim molts estris i és imprescindible utilitzar-los correctament. Es tracta que el pacient acabi dedicant un temps just però efectiu per a la seva higiene bucodental i que la malaltia periodontal no segueixi progressant. L’important no és estar molt temps netejant-se les dents sinó fer-ho bé, retirar totes les restes de placa i carrall de la superfície de les dents, i del solc que hi ha entre la dent i la geniva.
 

Dubtes d’una higiene dental adequada

Es pot utilitzar líquid d’esbandida bucal cada dia? Són tots iguals? És suficient raspallar-se només a la nit perquè no tenim temps? És necessari el fil dental? Va bé l’irrigador? Aquests són molts dels nombrosos dubtes que els sorgeixen als qui visiten la nostra clínica. Nosaltres els professionals solucionem aquestes preguntes de manera que surten de la consulta sabent quin tipus de raspall dental utilitzar i com, quin tipus d’esbandida bucal han de fer i quan o com passar-se el fil dental, entre d’altres.

En les visites de tractament es van sumant elements i coneixements gradualment, mai donant tota la informació de cop perquè el pacient ho entengui, ho interioritzi, i vagi pas a pas sense que això suposi un gran impediment.

Segons els últims estudis, la malaltia periodontal és la més prevalent i un 80% de la població espanyola major de 35 anys presenta algun problema relacionat amb les genives. Si no existeix una prevenció adequada, aquests problemes generen malalties periodontals.

Si ja es pateix una complicació relacionada amb la periodòncia, primer ha de tractar-se i guarir-se. L’objectiu del tractament és eliminar o reduir els bacteris productors de la malaltia, suprimir o modificar els factors que provoquen que el pacient sigui més susceptible a aquesta malaltia i crear les condicions necessàries per controlar el problema a llarg termini. Una vegada finalitzat el tractament, el pacient ha d’anar al dentista cada 3, 4 o 6 mesos depenent de la gravetat de la malaltia soferta, dels factors de risc que tingui i del nivell d’higiene oral que hagi desenvolupat.
 

La periodòncia i altres malalties

La periodòncia està relacionada amb moltes altres patologies generals. Els pacients amb problemes periodontals no tractats o controlats tenen més probabilitats de patir un problema cardíac. En pacients diabètics si aquesta no està controlada, pot causar problemes que agreugen la malaltia. També es relaciona amb l’halitosi o mal alè, que acaba sent un problema de caràcter social que afecta a una de cada 2 persones.

L’embaràs provoca una sèrie de canvis hormonals que arriben a repercutir en la nostra salut dental provocant major risc de gingivitis i malalties periodontals.

La periodontitis pot arribar a ser contagiosa si l’individu receptor és sensible als microbis responsables de la malaltia. S’ha arribat a comprovar que les parelles de les persones amb periodontitis pateixen percentualment més casos de periodontitis que aquells casos on les seves parelles no la pateixen.
En el cas que ja haguem perdut dents i els haguem substituït per implants dentals, és molt important parar especial atenció. Si no es cuiden bé la mucosa o la geniva del voltant, es pot veure afectada per la placa bacteriana, inflamant els teixits, i l’os. Amb la diferència que l’implant com que no és un òrgan viu, no té tanta possibilitat de defensar-se i la progressió és molt més ràpida. Si succeeix en implant, primer es diu mucositis i quan ja hi ha afectació òssia s’anomena periimplantitis.