Menú Cerrar

Preguntes freqüents dels pares al dentista

preguntes-dels-pares-al-dentista

preguntes-dels-pares-al-dentista
 
És completament normal que mares i pares tingueu dubtes referents a la visita al dentista del fills. Si pensem en els nens i el fet d’anar al dentista, sovint és complicat de gestionar les emocions i les pors de petits i grans. Per tal de solucionar dubtes referents al dentista dels nens, presentem algunes de les preguntes més freqüents dels pares.

 

Vols millorar el somriure dels teus fills i la seva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Cal empastar una dent de llet?

Tot i que la dent de llet no serà la definitiva, empastar una dent de llet és un procediment que es practica habitualment quan els nens i nenes tenen càries. Al tractar-se d’una infecció a la dent, cal posar solucions al problema i la millor opció és empastar la dent de llet.

L’opció d’extreure la dent amb càries deixa un espai buit que pot comportar un mal posicionament de les dents i la possibilitat de tractaments futurs més complexes i cars com per exemple, l’ortodòncia.

Cal dir que tot depèn de quan ha de sortir la dent que substituirà la de llet. En el cas de molars temporals, el canvi a premolars es fa sobre els 10-12 anys. Si la nova dent estigués a punt de sortir es deixa la càries en control o bé es decideix a fer l’extracció.

 

Quan s’ha de visitar el dentista per primer cop i quina és la freqüència?

Es recomana començar entre l’aparició de la primera dent i el primer any. La primera visita al dentista serveix per donar pautes als pares a nivell preventiu que tindran a veure amb la dieta i la higiene dental de l’infant per evitar l’aparició de càries i d’altres malalties. És habitual que alguns nens es mostrin nerviosos en aquesta primera visita al dentista i no permetin examinar-los fàcilment, però poc a poc, en visites successives, aniran agafant confiança al dentista i permetran revisar-los millor en un futur.

La freqüència d’anar al dentista varia per a cada pacient, pot ser cada 3, 6 o 12 mesos.

 

Perquè es recomana als pares esperar-se fora?

Els pares solen transmetre la seva pròpia visió del dentista als seus fills. És una acció involuntària però determinant per la conducta del nen vers aquesta nova situació.

Molts pares transmeten als nens la seva ansietat a visitar el dentista, creant un ambient de tensió. Els nens noten aquestes reaccions emocionals i perceben alguns esdeveniments dentals com a potencialment estressants, d’aquí pot venir la por a anar al dentista dels més petits. També és cert que hi ha pares que tenen un rol exclusivament observador i que permet al dentista establir la relació desitjada amb el pacient.

 

Com tractar els nens i nenes durant la visita al dentista?

Primer de tot, els pares han de sentir-se tranquils i han de confiar en els professionals que estan al capdavant de la situació.

A la clínica Dental Catalunya es fan servir diferents tècniques de comportament en funció de l’actitud del pacient. Si cap de les vies d’acció acaba funcionant i el pacient no està gens receptiu, es posposa el tractament a un altre dia. En cas que arribin casos més complexos que requereixen una sedació total del pacient, es deriven a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’hospital dedicat a l’atenció integral de nens i adolescents. És essencial no forçar una nena o nen a fer-se un tractament que li pugui ocasionar traumes.

A la clínica Dental Catalunya disposem de personal específicament format per tractar amb els més petits de cada casa, perquè són també els més petits de la nostra. El procediment que segueixen els professionals de la clínica i que té les màximes garanties és explicar al petit pacient el que va passant durant la visita. La tècnica DIR-MOSTRAR-FER és la més emprada i consisteix en explicar -amb els arguments necessaris- quins passos es seguirà, així com mostrar l’instrumental i materials que s’utilitzaran. L’objectiu és crear un ambient familiar i fer desaparèixer els seus temors.

Pel que fa al procediment anestèsic, s’aplica primer una crema anestèsica a la zona i s’intenta evitar que els nens vegin l’agulla. Cal entendre que es pot tractar d’una situació estressant pel nen i és necessari ajudar-lo a que perdi la por amb comprensió i delicadesa però sempre sent ferms segons la situació.

La “Societad Española de Odontología Pediátrica” aporta informació complementària sobre protocols, tractaments i consells dirigits als pares.

 

Hem resolt algún dels teus dubtes? Tens més preguntes que et poguem contestar des del punt de vista professional? ?