Menú Cerrar

Principals problemes dentals durant l’embaràs

problemes-dentals-durant-lembars-dest

problemes-dentals-durant-lembaras-grDurant l’embaràs han de tenir-se en compte multitud d’aspectes relacionats amb la salut de la dona, no obstant això, els canvis en la boca durant aquest període estan cada vegada més documentats. Tant higienistes com la resta de professionals de l’odontologia i àmbit sanitari, tenen en compte els principals problemes dentals durant l’embaràs de la dona i presten major atenció a la seva salut bucodental.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Patologies dentals durant l’embaràs

 1. Càries: Una de les qüestions que es pregunta la futura mare es per què té caries si es renta les dents. Això és degut a que els àcids de la boca descomponen l’esmalt de la dent, és a dir, la capa exterior dura de la dent. La dona embarassada té més àcid a la boca del normal durant el període de gestació, el que provoca una major probabilitat d’aparició de càries.
 2. Gingivitis: Si l’embarassada té les genives enrogides, inflamades o doloroses, pot ser que pateixi gingivitis. Uns nivells elevats de l’hormona progesterona donen lloc a aquest problema dental durant l’embaràs. Les genives sagnen en raspallar-se les dents. Sense tractament, la gingivitis pot convertir-se en una malaltia greu de les genives anomenada “periodontitis”, per això, es recomana acudir al dentista si es detecta algun símptoma.
 3. Erosió àcida dels aliments (perimilolisis): Encara que no és el problema dental més freqüent en embarassades, existeix i ocorre a causa de vòmits repetits associats a nàusees matutines o reflux gastroesofàgic.
 4. Xerostomía: Algunes dones embarassades presenten sequedat de la boca. Les alteracions hormonals poden ser la seva causa. El consum d’aigua o caramels sense sucre pot millorar aquest símptoma.
 5. Tumors de l’embaràs: Durant el segon trimestre també pot aparèixer un granuloma de l’embaràs, una lesió inflamada localitzada a la geniva i que sagna amb facilitat, la majoria disminueix de grandària o desapareixen després del part, però cal controlar-ho.

 

Quins són els senyals i símptomes de problemes de salut dental durant l’embaràs?

 • Mal alè
 • Genives que fan mal al tocar-les o que sagnen al raspallar-se les dents
 • Nafres, inflamació o altres tumors a la boca
 • Genives vermelles
 • Genives brillants, doloroses
 • Dolor de dents

 

Com prevenir problemes de salut dental durant l’embaràs?

 • Raspallar-se les dents amb un dentifrici amb fluor i utilitzar fil o seda dental a totes les dents, ajudarà a eliminar qualsevol resta d’aliment que pugui provocar càries. La importància d’una bona higiene bucodental és primordial durant l’embaràs.
 • Limitar els dolços, aliments o begudes ensucrades que poden donar lloc a càries dentals.
 • Després de les nàusees provocades per l’embaràs, és bo raspallar-se les dents o almenys, esbandir-se la boca amb aigua o un dentifrici bucal. Al vomitar, els àcids que ajuden a fer la digestió de l’estómac arriben a la boca, per eliminar-los és convenient esbandir la boca amb aigua i expulsar-la.
 • Visitar el dentista cada 6 mesos per fer una revisió dental durant els mesos d’embaràs.
 • Menjar aliments nutritius. L’alimentació sana durant la gestació aporta nutrients importants per la mare i el nadó.

Les dents comencen a desenvolupar-se entre els tres i sis mesos de l’embaràs i els nutrients com el calci, les proteïnes i les vitamines A, C, D, ajuden en la formació de dents sanes i resistents.
 

Dra Lesly Mendoza Fernandez

Col·legiat núm.6411