Menú Cerrar

Es pot recuperar l’esmalt dental?

recuperar-lesmalt-dental-dest

recuperar-lesmalt-dental-grRecuperar l’esmalt dental és una qüestió que s’escolta molt a les cíniques. Per entendre-ho millor, és necessari dir que l’esmalt és la capa més externa de la dent. Es podria dir que és el material més dur que genera el cos i està format per una part inorgànica, una altra orgànica i aigua. Dins dels seus components minerals, predomina el calci.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Què pot causar una pèrdua d’esmalt dental?

Tot i ser el teixit de major duresa del cos, no significa que sigui impossible el seu desgast. De fet, hi ha moltes causes que poden produir la pèrdua d’esmalt dental. El simple pas del temps fa que es debiliti, però hi ha certes condicions que augmenten l’erosió de les dents: els àcids de les begudes carbonatades, aliments rics en sucres, falta dels nivells correctes de saliva, reflux gàstric, alguns medicaments com l’aspirina i antihistamínics, etc.

Podríem dir que tots aquests factors són evitables i, per tant, podem controlar i prevenir la pèrdua de la capa protectora de la dent. Però hem de tenir en compte que no tots els esmalts són iguals. Hi ha pacients que presenten defectes d’esmalt, el que els fa més vulnerables a desenvolupar càries, fractures, sensibilitats… Un esmalt poc calcificat és un esmalt porós i menys resistent, augmentant el risc de la seva pèrdua. Qualsevol alteració en l’etapa formativa del desenvolupament dental afecta a la formació de la matriu de l’esmalt, així com a la seva calcificació, per això també és important saber cuidar les dents des de petits. Aquestes anomalies es manifesten des de petites taques blanques opaques fins a taques marrons que donen un aspecte corrosiu a la dent.

 

Com es pot solucionar la pèrdua d’esmalt?

Per comprendre millor quina és la via de resolució del problema, hem de diferenciar entre un esmalt poc mineralitzat i un esmalt perdut. L’esmalt no es pot regenerar de forma natural. Per tant, si s’ha perdut difícilment la dent tornarà a tenir la seva capa protectora. Tot i així, nous descobriments ens acosten cada cop més a un futur on es podrà regenerar l’esmalt dental. En aquest cas, s’hauria de fer una teràpia substitutiva de la pèrdua d’estructura dental per restauracions amb pastes o corones.

Si parlem de remineralitzar la dent, es tracta de retornar a la dent la falta de minerals. En aquest cas, és de vital importància la prevenció per determinats factors de risc i avaluar les mesures de protecció necessàries. La detecció precoç ens ajuda a identificar lesions en fases incials on hi ha la possibilitat de tractaments no invasius de remineralització sense arribar a fer un tractament de substitució.

 

Els millors consells per evitar la pèrdua d’esmalt són:

  • La importància d’una bona higiene bucodental on la cura de la cavitat oral sigui amb un raspatllat dental no agressiu.
  • Ús de pastes dentals amb flúor per evitar erosions.
  • Mantenir una bona hidratació evitant exposar-los a un medi àcid .
  • Cuidar-los sense posar-los sota forces masticatòries indegudes, com trencar objectes amb les dents, mossegar bolígrafs, obrir ampolles, mossegar-se les ungles… ja que poden conduir a un desgast o, inclús, la fractura.

 

Cèlia Martínez Cerdà

Odontòloga general i ortodoncista

N.col. 6414