molesties-de-la-primera-dent-gr
La dentició dels nens comença des del primer moment en què les dents surten de les genives del nadó. Aquestes dents s’han estat formant des de que el nadó està dins de l’úter matern, però la seva aparició comença generalment a partir del quart o sisè mes de vida del nadó, i pot trigar fins i tot a l’any de vida. Quan comença, també es produeixen les molèsties de la primera dent.

En alguns casos poc freqüents podem trobar que el nadó neix amb una dent a la boca, o que a les poques setmanes d’haver nascut comença a sortir una dent. Aquestes són les anomenades dents natals o neonatals. A vegades, són dents que pertànyen a la primera dentició i, en altres casos, són dents supernumeràries, és a dir, dents de més. És important que aquests casos siguin atesos per un odontopediatra per a valorar la situació, ja que són dents que interfereixen en l’alimentació del nadó durant els primers dies.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Senyals i símptomes de la primera dent

Les primeres dents en aparèixer seran els incisius inferiors, hem d’estar atents als senyals i símptomes que ens facin sospitar que s’aproxima l’erupció de la dent, els quals són:

Encara que hi ha nens que no presenten cap molèstia, la majoria si presenta algun dels símptomes anteriorment descrits, i poden durar setmanes en en el nostre nadó.
 

Què podem fer per millorar aquestes molèsties de la primera dent?

Normalment són molèsties lleus per les quals no és necessari acudir al metge. Podem seguir els següents consells per millorar el malestar:

 

Cures de les dents del nadó

Una vegada que la primera dent fa erupció a la boca del nadó és important començar a cuidar d’ells, ja que l’acompanyaran diversos anys de la seva vida i faran funcions importants com menjar, ajudar a la pronunciació de paraules, ajudar al desenvolupament dels seus ossos facials i mantenir l’espai per a les properes dents permanents que sortiran, evitant així molts dels principals problemes dentals en nens.
Com la introducció de la pasta de dents no s’ha de fer fins als 2 anys d’edat, podem netejar-li les dents amb una gasa humida o amb uns didals plàstics específics per a la neteja de les dents dels nadons.
Si adoptem aquesta pràctica després de cada menjar, a més d’estar cuidant de les dents del nostre fill/a estem establint una rutina que posteriorment farà que el raspallat dental sigui millor acceptat pels nostres fills.
 

En quin ordre sortiran les dents?

La primera dentició normalment segueix aquest ordre:

  1. Incisius centrals inferiors
  2. Incisius centrals superiors
  3. Incisius laterals superiors
  4. Incisius laterals inferiors
  5. Molars
  6. Canins
  7. Segons molars

Aproximadament als 2 anys i mig, totes les dents temporals estaran a la boca.
 

Quan hem de visitar a l’odontopediatra?

Aquesta és una de les primeres preguntes dels pares al dentista. Des d’abans que aparegui la primera dent ja podem visitar a l’odontopediatra, que serà qui ens donarà les pautes de com actuar quan comenci l’erupció, i anirà fent visites per anar controlant el desenvolupament del nostre fill. Recordem que un primer contacte ha de ser per a una revisió i no quan el nen presenti alguna molèstia, ja que així anirem creant empatia del nen cap al consultori odontològic.

 

Dra. Elizabeth Romano Cardozo

Nº col. 7669