Menú Cerrar

Síndrome d’apnea del son. Què és?

sindrome-dapnea-dest

sindrome-dapnea-grEl síndrome d’apnea obstructiva del son és una malaltia severa i crònica. Es tracta d’un dels quadres més freqüent dins dels trastorns respiratoris que es produeixen durant el son, ja que afecta aproximadament a un 4% dels adults.
 

Per què es produeix el síndrome d’apnea?

Mentre dormim, els músculs que sostenen la llengua i els teixits tous orals es relaxen i es produeix el ronc. Si els músculs arriben a relaxar-se més del compte, les vies respiratòries poden arribar a tancar-se completament donant lloc a una interrupció temporal de la respiració durant més de 10 segons, provocant un col·lapse del flux d’aire cap als pulmons.

Entre d’altres efectes, aquest síndrome produeix una disminució del nivell d’oxigen i un augment del nivell de diòxid de carboni en sang, així com un petit despertar que permet recuperar la respiració normal, fins que es produeix el següent episodi. La duració de les pauses pot durar entre uns segons i varis minuts, i habitualment es produeix entre 5 i 30 vegades en una hora.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Factors que poden incrementar el risc de patir apnea del son:

  • Quan la mandíbula és més curta en comparació amb el maxil·lar superior i es troba en una posició més enrere del normal.
  • Quan el pacient té la llengua molt gran, els maxil·lars molts petits i/o obstrucció nasal que produeixen resistència al pas de l’aire.
  • Coll amb un diàmetre superior al normal.
  • Obesitat
  • Dormir de cara amunt afavoreix els episodis d’apnea.

Les persones amb un quadre d’apnea del son presenten una somnolència excessiva durant el dia, ja que tenen una mala qualitat del son i això afecta directament al rendiment i a l’atenció-concentració. Patir el síndrome d’apnea del son també produeix trastorns respiratoris, cardiovasculars i psicològics, com canvis en l’estat d’ànim, ansietat, mal de cap i irritabilitat. En estudis recents, s’ha comprovat que pacients que passen més d’un 12% de la nit amb una saturació d’oxigen per sota del 90%, tenen dues vegades més risc de patir càncer.

Tot i així, en molts casos el pacient no és conscient dels episodis d’apnea durant la nit, i són els familiars o la parella qui perceben aquests símptomes. També hi ha persones roncadores que el seu quadre no deriva a un apnea del son.
 

Com millorar o tractar el síndrome d’apnea?

Depenen de cada cas, el primer que s’aconsella és fer algunscanvis de l’estil de vida com:

  • Evitar l’alcohol i medicaments que relaxen el sistema nerviós com els sedants.
  • Dieta sana que permeti baixar el pes.
  • Deixar de fumar.

Posteriorment, pot ajudar a evitar les apnees del son elements que permeten mantenir les vies respiratòries obertes, com fèrules dentals especials, que mantenen el maxil·lar inferior en una posició lleugerament adelantada.

Per fer un correcte tractament, el pacient ha de ser diagnosticat per un odontòleg especialitzat que determinarà el grau del quadre clínic de cada cas i, a partir d’aquí, es presentaran les pautes d’actuació específiques.