Menú Cerrar

Consells per netejar la dentadura postissa

La dentadura postissa consisteix en una pròtesi dental removible que queda subjectada a la boca gràcies a les petites retencions de les dents i/ol’os maxil·lar/mandibular residual, de la llengua, dels músculs i per l’efecte del buit entre la superfície interna de la pròtesi i el paladar. L’objectiu principal d’aquesta pròtesi dental és donar solució a la falta parcial o total de les dents. Tot i això, el seu ús requereix unes cures i atencions especials, com conèixer bé el procés de netejar la dentadura postissa.

 

Tipus de dentadures postisses

Hi ha tres tipus principals de dentadures postisses o pròtesis dentals removibles. Es classifiquen segons la posició de la boca on queden subjectades.

  1. Pròtesis dental o dentadura postissa sobre dents: Com el seu nom indica, aquestes pròtesis són col·locades quan el pacient encara manté algunes dents a la boca. Per tant, la dentadura també queda subjecta a les altres peces dentals.
  2. Dentadura postissa sobre implants: En aquest cas, la dentadura postissa es col·loca sobre implants dentals que presenta el pacient.
  3. Dentadura postissa completa: És la més comuna i en la que ens centrarem. Són aquelles pròtesis dentals que es col·loquen quan el pacient ja no té cap peça dental a la boca i la mateixa dentadura postissa substitueix la totalitat d’aquestes.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Consells per netejar de la dentadura postissa correctament

La correcta higiene dental és un dels requisits principals en pacients amb dentadura postissa. Seguint una adequada rutina d’higiene podem aconseguir que les pròtesis dentals removibles durin més anys.

El primer de tot és treure’ns la dentadura postissa durant la nit per dues raons principals; el perill de poder trencar-la i per tal què les genives puguin descansar durant tota la nit.

Cada matí, és necessari que abans de tot netegem la boca amb pasta de dents i la pròtesis amb sabó neutre i un raspall, una acció que elimina la placa bacteriana. El raspallat de la pròtesis es pot complementar amb una neteja amb ultrasons.

Després de cada menjar és convenient realitzar una neteja, tant de la boca com de la dentadura postissa, per tal de treure restes de menjar i brutícia.

 

Altres consells de manteniment per la dentadura postissa

A banda d’una correcta higiene dental, també és necessari seguir altres recomanacions i instruccions d’ús, cura i manteniment per tal de mantenir la dentadura postissa en bon estat i evitar problemes.

Com ja s’ha comentat, hem d’evitar dormir amb la dentadura postissa ja que un mal cop per la nit podria trencar-la. Així mateix, al treure-la i tornar-la a ficar és recomanable fer-ho tot sota una tovallola o una superfície tova on, en el cas que caigués, no es pogués trencar.

També és recomanable canviar la dieta a una més tova, ja que menjars durs com els fruits secs podrien trencar la dentadura.

En quant a la subjecció, hi ha adhesius o coles especials que poden ajudar als pacients que presenten sequedat a la boca i que, per tant, presenten una falta d’adherència. Tot i això, ha de ser un professional qui ens ha de recomanar els adhesius o coles.

És necessari acudir a la clínica dental per fer-se revisions periòdiques i comprovar que el tractament amb les pròtesis dentals és correcte. A més a més, caldria recórrer a higienes dentals a mans de professionals de manera periòdica.

També és important recordar que en l’actualitat trobem solucions per substituir les dents absents amb implants dentals, aquest tractament s´ha convertit  en una opció habitual, ben acceptada pels pacients que cada vegada exigeixen tractaments que ofereixin més confort i estètica. Els beneficis que ofereixen són molt més alts en comparació amb les pròtesis convencionals o dentadures postisses clàssiques.