Menú Cerrar

Quin és l’efecte del sucre a les dents?

L’alimentació és un reflex de la nostra salut bucodental. Depenent dels aliments i dels hàbits que adquirim des de ben petits la nostra boca i concretament les peces dentals tindran un millor o pitjor aspecte. D’aquests aliments en destaquen alguns per sobre dels altres, especialment aquells que contenen alts nivells de sucre. De fet, l’efecte del sucre a les dents és un dels motius de l’aparició de càries i d’altres problemes bucodentals més greus.

 

Com actua el sucre a les dents

El sucre és un dels aliments que repercuteix en la nostra salut bucodental. En aquest sentit podem classificar els aliments en dos tipus: els cariogènics, o aquells que provoquen càries i altres malalties a les dents, i els aliments dentoprotectors, que tenen una funció protectora sobre la cavitat bucal. El sucre, és clar, forma part dels aliments cariogènics.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Quan mengem sucre en gran quantitat o de manera recurrent, el que estem provocant és una sèrie d’atacs àcids a l’esmalt dental. Les bactèries bucodentals s’alimenten bàsicament de sucre, i quan hi troben aquest aliment el fermenten i el converteixen en àcids que acaben afectant les dents i provoquen una desmineralització d’aquestes.

Les repercussions són pitjors si el pacient té un esmalt dental delicat, ja que en aquests casos les dents gairebé es queden sense protecció i els àcids que provenen del sucre fermentat ataquen directament les peces dentals. Què es pot fer per recuperar l’esmalt dental?

 

Consells d’alimentació per reduir l’efecte del sucre a les dents

Per tal de reduir càries en nens hem d’evitar els aliments cariogènics, amb alts continguts de sucre. La brioixeria, llaminadures, galetes i cereals o l’almívar són alguns d’ells. Però també en formen part els cítrics com la llimona o el kiwi, ja que afavoreixen l’erosió de l’esmalt.

D’altra banda, hem de basar l’alimentació en aquells aliments dentoprotectors. Entre aquests hi destaquen els bolets, el formatge, les pastanagues, la llet, iogurt o sèsam i el te verd. Tots aquests contenen diferents propietats que ajuden a la remineralització de les peces dentals. Com a substitutius del sucre hi trobem d’altres que no són perjudicials per la salut bucodental, com el xilitol o manitol.

En general, és important mantenir una dieta equilibrada que contingui fruites, verdures, proteïnes y productes làctics baixos en grasses. Evitar els entrepans o el pica pica entre àpats, els aliments amb sucre i substituir els sucs amb un percentatge de sucre elevat per aigua o per sucs naturals.

 

La importància d’una bona higiene bucal

A banda d’una bona alimentació baixa en sucres, un altre factor important és l’adequada higiene bucodental. Raspallar-se les dents després de cada àpat redueix l’aparició de càries, ja que neteja la boca d’aliments residuals i del possible sucre acumulat, així com de les bactèries que hi ha a la boca. També cal utilitzar el fil dental un cop al dia, com a mínim.

Un altre factor clau és l’atenció preventiva per poder acabar amb els problemes ocasionats pel sucre abans que originin malalties més greus. Així, és important que es programin revisions dentals periòdicament, sobretot en casos de nens petits o de persones amb l’esmalt dental més delicat.