Menú Cerrar

Tipus d’ortodòncia infantil

tipos-dortodoncia-infantil-dest

En ocasions, les persones que es pregunten què és l’ortodòncia ho relacionen únicament amb el tractament amb brackets, però inclou diferents tipus de tractaments. En l’ortodòncia infantil, l’objectiu que busquem és solucionar un problema esquelètic que no permet el correcte desenvolupament maxil·lar i de tot el complexe craniofacial. En aquest sentit, trobem 3 tipus de tractaments d’ortodòncia infantil:

  • Ortodòncia preventiva
  • Ortodòncia interceptiva
  • Ortodòncia correctiva

 

1. Ortodòncia preventiva

Tractar els problemes bucodentals de forma preventiva ajuda a reduir la durada dels tractaments posteriors i millora la salut del pacient. En aquest cas es busca eliminar hàbits nocius com xupar-se el dit o utilitzar el xumet més enllà dels dos anys. Hàbits que puguin alterar el correcte desenvolupament facial i dentari del nadó. Un altre cas freqüent en nens que provoca deformacions al paladar i a les arcades dentàries és la respiració bucal. En l’ortodòncia infantil preventiva normalment no s’utilitza cap tipus d’aparell. És per això que en aquesta franja de tractaments ens centrarem en reeducar al pacient de mals hàbits, inclús es poden realitzar tractaments multidisciplinàriament amb altres especialistes com és el cas de la relació entre l’ortodòncia i la logopèdia.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

2. Ortodòncia interceptiva

En aquest cas es pretén interceptar qualsevol problema i, si és necessari, redirigir la posició dels ossos maxil·lars amb aparells ortopèdics. Aquest tipus d’ortodòncia només es pot realitzar en pacients en creixement. Hi ha molts tipus d’aparells per nens, de manera que l’ortodoncista prescriurà l’aparell més convenient en cada cas, podent ser aquests fixes o bé removibles.

Aquests aparells tenen la funció d’expandir el maxil·lar, de mantenir espais, col·locar correctament la mandíbula, etc.

Normalment, la major part de vegades es pot considerar aquest tipus d’ortodòncia com una primera fase de tractament, sent necessari una segona fase d’ortodòncia fixe amb brackets. L’avantatge d’aquesta fase inicial és que, a part d’aconseguir l’òptima correcció del problema de maloclusió, es reduirà en gran mesura el temps de la segona fase.

Podem dir que l’ortodòncia interceptiva evita maloclusions que poden arribar a ser severes si no es tracten en edat de creixement. La majoria d’aquests problemes dentals no tenen la mateixa resolució en edat adulta, en molts casos, la cirurgia és l’única alternativa.

 

3. Ortodòncia correctiva

Els tractaments amb brackets són efectius quan el nen ja presenta totes les peces definitives. Els aparells es col·loquen amb la intenció de corregir la posició de les peces, rectificar rotacions o inclinacions de les dents i millorar l’oclusió entre les arcades.

Per acabar, només recordar que tant l’ortodòncia interceptiva com la correctiva, requereixen una higiene bucodental perfecta per evitar l’acumulació de menjà entre el elements de l’ortodòncia i l’aparició de càries. T’expliquem com ha de ser una bona higiene dental amb ortodòncia en un dels nostres articles.