Menú Cerrar

Pròtesis dentals: instruccions d’ús, cura i manteniment

protesis-dentals-destacada

protesis-dentals-us-cura-manteniment

Podem classificar les pròtesis dentals en dos grans grups: les pròtesis fixes i les removibles. En cadascun d’aquests grups existeixen diferents dissenys, tant si són pròtesis subjectades per les pròpies dents, per implants, o bé pròtesis suportades per mucosa. Cadascun dels tipus de pròtesis dentals tenen un ús o manteniment propi. Com a professionals de l’odontologia volem donar alguns consells a aquelles persones que portin una pròtesis dental o estiguin a punt de portar-ne una.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Ús de pròtesis dentals

La pròtesi fixa és una de les opcions més còmodes, millor tolerades i que proporciona una masticació quasi natural, una parla i una estètica molt adequades. Tot i així, el fet que quedi fixa a la boca i no es pugui retirar per netejar-la, exigeix una higiene dental diària més estricte, a més d’una vigilància més freqüent per part del dentista.

Les pròtesis removibles no són únicament uns instruments mecànics. Transmeten forces a les dents, genives i os, per això requereixen especial cura en l’adaptació i rehabilitació dins del conjunt bucodental. La col·locació i desinserció de les pròtesis removibles és qüestió de costum, s’aprèn ràpidament, tot i que al principi pot requerir una mica de paciència.

Es recomana utilitzar sempre els dits per col·locar les pròtesis removibles. Situar les zones amb ganxos sobre les dents que serveixen de subjecció i seguidament pressionar amb els dits fins que s’adapti correctament –normalment es nota un “click” un cop ha entrat la peça-. Les pròtesis estan fetes a mida, així que no s’ha de forçar mai la pròtesis, únicament fer una lleu pressió per col·locar-la.

En el moment de treure-la, cal traccionar d’ambdós costats de la pròtesis removible, utilitzant els dits polzes si la pròtesis és inferior, i els índexs si és superior, sobre els ganxos.

 

Cura de les pròtesis dentals

Per aconseguir un funcionament òptim de la pròtesi dental, en qualsevol de les opcions, el pacient ha de seguir unes instruccions d’ús i manteniment de la mateixa, per tal que el període d’adaptació a la pròtesis sigui el més curt  i còmode possible.

  • Els primers dies procurar menjar amb precaució per evitar mossegar-se les galtes, una acció bastant freqüent. En cas de produir-se una ferida que necessiti tractar-se, es poden utilitzar col·lutoris o gels desinfectants i cicatritzants.
  • Els primers dies, evitar mastegar pel costat de la pròtesis i fer una dieta semitova. Evitar aliments durs i enganxosos per prevenir que es desengaxi, en el cas de les pròtesis fixes. En les removibles, seguir les instruccions d’una alimentació tova o semitova per evitar sobrecarregar les genives i les dents. Introduir aliments de més consistència, a poc a poc.
  • Ser cuidadós amb la pròtesis, evitar trencar aliments durs com fruits secs, ja que es podria fracturar la ceràmica, en el cas de pròtesis fixes; o produir ulceracions amb les pròtesis removibles.

 

Manteniment de les pròtesis dentals

  • La higiene bucodental i la pròtesis ha de fer-se immediatament després de menjar i especialment en profunditat abans de dormir, ja que durant la nit es genera menys saliva, de manera que redueix l’efecte protector i hi ha més risc de patir càries o la malaltia periodontal.
  • En cas de portar pròtesis fixa: netejar les parts accessibles amb raspall dental i pasta dentífrica fluorada. Entre els pòntics i la geniva utilitzar seda dental especial (Superfloss®). També es pot utilitzar un irrigador bucal, amb o sense col·lutori.
  • En pròtesis removible: netejar amb un raspall especial per pròtesis i un sabó neutre. Després aclarir-les abundantment amb aigua. És especialment important la neteja de les parts que estan en contacte amb les dents, ja que les superfícies carregades de placa bacteriana poden produir càries o desgasts. Regularment es pot optar per introduir la pròtesis en aigua i una pastilla desinfectant de venta a les farmàcies per ajudar a treure la tosca i fer una higiene més exhaustiva de la pròtesis. Convé treure la pròtesis per dormir, ja que els teixits de la boca han de descansar unes hores al dia de la pressió a la que estan sotmesos. És aconsellable fer un lleuger massatge a la geniva per millorar la circulació i rec sanguinii prevenir la seva reabsorció, en la mesura del possible. Per evitar cops i deformacions mentre estan fora de la boca, convé conservar les pròtesis dins la caixeta que proporcionem a la clínica.
  • Les revisions de les pròtesis han de realitzar-se cada 6-12 mesos, segons cada cas, per controlar l’aparició de càries, inflamació de genives, mobilitats dentàries, possibles descimentacions, ulceracions i l’estat i ajust de la pròtesis.
  • Si sorgeix cap problema i apareixen ulceracions, dolor o inestabilitat de la pròtesis, cal demanar una visita al dentista per fer una revisió. No solucionar-ho per un mateix, sinó demanar cita a la clínica dental immediatament per evitar agreujar el problema.